Računalništvo, telefonija
08.08.2004 19:17
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toksični Radeon X800 Pro VIVO

Toksični Radeon X800 Pro VIVO

Uvod


Velika škatla s privlačno vsebino

Na krajši, a toliko slajši, preizkus smo dobili novo zverino. Gre za grafično kartico Sapphire Radeon Toxic X800 Pro VIVO. Sapphire se je tokrat resnično potrudil in v lično škatlo poleg izjemne grafične kartice zapakiral še kopico dodatnih dobrot, predvsem iger. Kartica, ki jo vgradimo v AGP 8x režo očara s svojimi zmogljivostmi, 12 renderirnih cevovodov in 256 megazlogov super hitrega GDDR3 pomnilnika naredi svoje. Igričarji bodo navdušeni. Tudi sami smo bili na trenutke očarani. Naj se na tem mestu tudi zahvalimo podjetju Acord 92 d.o.o. iz Ljubljane, ki nam je omenjeno strupenjačo tudi posodilo na test.

Testni sistem
Omenjeno grafično zverino smo vpregli v naslednjo konfiguracijo:


Tudi zadnja plat ni od muh…

MB: ABIT NF7-S
CPU: AMD Athlon XP 3200+
RAM: 2x 256 MB DDR400 Geil
HDD: Hitachi 160 GB, 7.200 obratov, 8 MB
PSU: Antec SmartPower 350W
VGA: Sapphire Radeon Toxic X800 Pro,

256 MB GDDR3, AGP 8x
OS: Windows XP, SP2
Gonilniki: Omega Catalyst 4.7 (2.5.58)

O kartici


Strupenjača alias TOXIC

Kot že rečeno, gre za eno izmed zadnjih stvaritev inženirjev podjetij Sapphire ter ATI Technologies. Kanadski gigant je priskrbel odlični grafični procesor X800 Pro s 160 milijoni tranzistorjev, kateremu je premetavanje tekstur vsakodnevno hvaležno opravilo. Sapphire pa se je potrudil in na kartico spravil zanimivo hladilno rešitev, ki je povrhu vsega še izredno tiha. Zasede sicer še prosto PCI režo ali dve, a je ta davek ob zmogljivostih kartice hitro pozabljen. Kartica je sicer velika, res velika.


Za kartico potrebujemo kar nekaj prostora v računalniku…

Od Radeona 9800 je zahvaljujoč svoji hladilni rešitvi daljša celih pet centimetrov. Velik oranžen, na pol prozoren, hladilnik z modro veternico bode v oči in poskrbi, da bodo uporabniki Sapphire-ovega Toxic-a prepoznali že od daleč. Kombinacija z modrim vezjem je tako zelo posrečena, morebiti za piko na i manjka le modra led dioda, ki bi to veličino krasila v temi. A nekaj pač mora ostati za dražjega brata X800 XT. Dobrodošel dodatek je tudi prisotnost temperaturnega senzorja, ki uporabniku sporoča temperaturo grafičnega jedra. Nad nizkimi rezultati smo bili sprva presenečeni, a je tudi ročno merjenje (prst Šraufciger mojstra) potrdilo, da glomazni hladilnik odlično opravlja svoje delo. Kartica je bila za naše pojme izredno hladna – tudi v navitem stanju in po večurnem igranju iger in mučenju s testirnimi programi. Pohvalno!


Hlajeni so prav vsi vroči deli

Treba je povedati, da Toxic ni grajen na referenčnem dizajnu kot ostala velika večina X800 Pro kartic, ampak so ga inženirji še dodatno prilagodili igričarjem in iz njega iztisnili še kakšen odstotek ali deset več. Tako je Toxic že tovarniško prirejen za nekoliko večje delovne takte – tako grafičnega procesorja kot tudi pomnilnika. Kartica, ki smo jo imeli na preizkusu je delovala s frekvencama 472/905 MHz, kar je sicer bila prva privzeta nastavitev za X800 Pro kot so jo predvideli ATI-jevi strokovnjaki, a jo je veliko podjetij nekoliko znižalo zaradi nedoseganja tega standarda.


Ko vklopimo APE, TOXIC sam navija pomnilnik grafične kartice…

Pri Sapphire-u ni tako. Kvečjemu obratno. Sapphire k svojemu Toxicu prilaga poseben programček, imenovan Automatic Performance Enhancer ali krajše APE. Slednji skrbi za samodejno navijanje grafične kartice – torej za delovanje preko specifikacij. Žal se APE poigrava samo s taktom pomnilnika, katerega spreminja med 450 in 520 MHz, grafični procesor pa pusti pri miru. No, mi ga nismo, a o tem več kasneje.

Med priloženim programjem najdemo tudi kopico iger, ki dajo celotnemu Toxic paketu še dodatno vrednost. Tudi zaradi iger kot sta Prince of Persia – The sands of time, Splinter Cell – Pandora Tomorrow ter programov Cyberlink Power DVD in PowerDirector je cena tega lepotca par tisočakov višja od slabše opremljenih konkurentov.


…in navitih 10.813 točk!

Nenavitih 9607…

Delovanje
Kartica s svojim X800 Pro grafičnim procesorjem (jedro R420) sodi v zadnji rod DirectX 9 grafičnih pospeševalnikov. O 2D kvaliteti izdelka ne bi izgubljali besed – je enostavno odlična, tako na klasičnem VGA kot tudi na DVI izhodu. Preizkušeno do ločljivosti 1.600*1.200 točk, kolikor je naš 19-palčni CRT monitor še zmogel. Brez pripomb. Zaradi časovne omejenosti S-Video izhoda in prikazane slike na televizorju nismo preizkusili, a če le-ta sledi ostalemu paketu potem verjamemo, da je slika zelo dobra.


Še malo pa bi šlo do 20 tisoč točk

Optimizirana za DirectX9 tudi z DX8 igrami nima težav…

Kartica je narejena za igričarje, njim je tudi namenjena. Blesti pri pospeševanju 3D iger, pa naj si gre za dirkačine, streljačine ali strategije. Še arkade z njeno pomočjo poletijo. Mimogrede, Sapphire Radeon Toxic X800 Pro VIVO je bila prva kartica na našem preizkusu, kateri je uspelo v famoznem programu 3d mark 2003 preseči magično mejo 10.000 točk. Sicer v navitem stanju, pa vendar. Najlepše pri novem Radeonu pa je njegova procesorska moč, s katero si lahko omislimo poganjanje sleherne igre s polnimi detajli na visokih ločljivostih. Nasmešek na obraz riše tudi vklop funkcij AA ter AF, ki zelo polepšata sliko, a imata na starejših karticah ogromen vpliv na hitrost izrisovanja.


AquaMark je z rezultatom zadovoljen

Tega pri testiranem Radeonu vsaj pri nižjih vrednostih kot so AA 2x, 4x pa tudi 6x v večini današnjih iger ni bilo čutiti. Vse igre tečejo krepko nad mejo 30 sličic na sekundo, zatikanja preprosto ni. Tudi v zadnjem tednu izdani Doom 3, ki velja za eno strojno najzahtevnejših iger nasploh, je v ločljivosti 1.280*1.024 točk ter visoki kvaliteti tekstur deloval s povprečjem malce nad 50 sličic na sekundo. Da, Radeon X800 Pro je zverina, zverina za igre. In zgolj igre. Za strastne igričarje. Ostalim bržkone ne upraviči velikega finančnega vložka, čeprav razmerje cena/sličice na sekundo sploh ni slabo, še več, za nov izdelek je relativno ugodno. Kartici bo namreč v prihodnjih mesecih cena še padla, zmogljivosti pa so že sedaj fantastične.

Navijanje


Visoke frekvence za grafično kartico – še nedolgo nazaj so se z njimi ponašali osrednji procesorji…

Seveda se nismo mogli upreti skušnjavi, zato smo se odločili pošteno spotiti oranžno strupenjačo. Iz običajnega delovnega takta procesorja, ki znaša 475 MHz, smo uspeli iztisniti vsega 506 MHz preden so se pojavile prve anomalije na zaslonu. Bili smo kar nekako razočarani, saj smo pričakovali več. Različice R420 jedra, ki se nahajajo na dražjih X800 XT karticah namreč tiktakajo pri 550 MHz. Bistveno bolje se je odrezal pomnilnik. Iz začetnih 450 MHz (900 DDR) smo ga že z APE funkcijo spravili na 520 MHz, a čutili smo, da gre še višje. Vsi pomnilniški čipi so namreč hlajeni, tako da smo jih pripravili do brezhibnega delovanja pri 590 MHz. Nad 600 MHz se je namreč že začelo trganje slike, a bi kakšna modifikacije voltaže rešila tudi to težavo. Da povzamemo, jedro procesorja smo uspeli naviti za vsega 6,5 odstotka, medtem ko je pomnilnik pridobil celih 31 odstotkov. Vse skupaj je botrovalo k okoli deset odstotkov boljšim rezultatom. Za primerjavo naj povemo, da na isti konfiguraciji Radeon 9800 Pro (torej predzadnja generacija ATI-jevih grafik) dosega okoli tretjino slabše rezultate.

Najboljše kar smo dosegli z omenjeno konfiguracijo je bilo:
3d mark 2003 = 10.813 točk
3d mark 2001 = 18.947 točk
AquaMark03 = 48.727

Rezultati govorijo zase. To je res igričarska grafična kartica.

Zaključek
Grafična kartica Sapphire Radeon Toxic X800 Pro VIVO je prava raketa. Strupen videz, AGP 8x vodilo in odlične zmogljivosti govorijo njej v prid, edinole kar utegne zmotiti tudi najbolj zagrete igričarje je njena cena. Le-ta pa bo žal krepko presegala magično mejo stotih tolarskih tisočakov. Zato tudi točko nižja končna ocena.

Prednosti:
+ zmogljivosti
+ hladilna rešitev in izjemno tiho delovanje
+ bogata založenost z igrami in dodatki

Slabosti
– cena

OCENA: 9 / 10


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MULTIMEDIJA STUDIO d.o.o.

Kraljeviča Marka ulica 19, 2000 Maribor, Tel: 02 228 26 69
Zlati partner

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 309 44 44
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
Podjetje PC H.AND je na slovenskem trržišču prisotno že več kot 30 let. Glavna dejavnost podjetja je zastopstvo, servis, distribucija in prodaja računalnikov, računalniških ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več
sl_SISlovenian