Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Tiskalniki in skenerji
10.02.2021 14:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ugodno 3D tiskanje velikih kosov

.. Pričnite z lastnim 3D tiskanjem velikih kosov s cenovno dostopnim, visoko kakovostnim in zanesljivim Formlabs 3D tiskalnikom Form 3L ..
Ugodno 3D tiskanje velikih kosov
Ugodno 3D tiskanje velikih kosov

Avtor: Rok Vojska

Razvoj 3D tiskalnikov je doživel velik razcvet leta 2009, ko so pričeli padati patenti starih, že uveljavljenih tehnologij. Zaradi padca patentov so te tehnologije postale dostopnejše širši javnosti. Prvi tiskalniki so bili namenjeni le večjim podjetjem, saj je bila cena zelo visoka.

Formlabs je to priložnost izkoristil in v 7-letni zgodovini dobavil že preko 50 tisoč SLA 3D tiskalnikov, ki so natisnili preko 40 milijonov kosov. Na sejmu Hannover Messe 2019 so predstavili novo generacijo industrijskih 3D tiskalnikov: Form 3 in Form 3L.

Form 3 omogoča tiskanje že 80 % vseh modelov s svojim delovnim območjem 145 x 145 x 185 mm. Kadar to ni dovolj in so potrebni večji kosi ali serijsko tiskanje manjših kosov, Formlabs nudi rešitev v Form 3L s kar 5-krat večjim delovnim območjem kot Form 3, to je 335 x 200 x 300 mm. S tem cenovno dostopnim in kvalitetnim tiskalnikom modelov ni potrebno razdeliti. Končajte z naročanjem pri zunanjih ponudnikih in si velike kose ali več manjših med vikendom natisnite sami ter prihranite na času in stroških.

Tiskalnika delujeta na novi tehnologiji Low Force Stereolithography (LFS)™. Tehnologija omogoča manj podpornih elementov, napredne senzorje in obvestila, uporabniško zamenljive komponente 3D tiskalnika, izredno gladke površine natisnjenih kosov, enostavno vzdrževanje ter širok nabor materialov. Tiskalnika izdelata enostavne in tudi zelo zahtevne geometrije, ki jim druge metode izdelave niso kos.

Dostopnost in fleksibilnost za vsakogar

Materiali te tehnologije so v tekočem stanju na osnovi smole, ki jo sloj za slojem utrjuje UV laser in tako 3D model pretvori v fizičen kos. Formlabs-ova knjižnica materialov vsebuje že preko 25 različnih materialov s specifičnimi lastnostmi in nameni uporabe. Zaradi obširne izbire materialov lahko vsak uporabnik najde ustrezno rešitev. Fleksibilnost menjave med materiali pa omogoča preizkušanje novosti ter odkrivanje novih izdelkov in pripomočkov za rast in razvoj.

Form 3 in Form 3L sta primerna za samostojne podjetnike in obrtnike, za izobraževalne ustanove, zlatarje, umetnike, oblikovalce, raziskovalce, pa tudi za področje zdravstva, saj s Form 3B in Form 3BL lahko tiskate z različnimi biokompatibilnimi materiali, ki so lahko v stiku s sluznico in kožo. Široka knjižnica materialov ponuja rešitev za praktično vsakega uporabnika. Od kosov, ki prenesejo 239°C, elastičnih materialov, kot je silikon do kosov s steklenimi delci za izredno togost in še več. Gladka površina, izrazite podrobnosti in visoka natančnost tudi zlatarjem omogočajo izdelavo nakita za litje s čistim izgorevanjem, zdravstvenim delavcem pa natančne in biokompatibilne pripomočke za kirurške posege. 3D tiskalniki so prav tako nepogrešljivi v izobraževalnih ustanovah, kjer se učenci spoznajo s tehnologijo prihodnosti in realizirajo svoje ideje.

Boj proti COVID-19

Podjetje Formlabs je prav tako pristopilo na pomoč v boju proti COVID-19. Znotraj podjetja so določili specifično skupino ljudi, ki raziskuje razne rešitve s pomočjo 3D tiskalnikov. Sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami in uporabniki za pospešitev razvoja ter odobritve natisnjenih pripomočkov za končno uporabo. Eden izmed primerov je tiskanje nosnih brisov v sodelovanju s špansko bolnišnico Virtual Valdecilla. V roku dveh tednov so s skupnimi močmi prišli do ustrezne oblike brisa, natisnjenega na Formlabs tiskalniku Form 3B z biokompatibilnim materialom Surgical Guide Resin. Znotraj ustanove lahko z enim svojim tiskalnikom Form 3B natisnejo 324 kosov v roku le enajstih ur ali 650 kosov v 24-ih urah. Produkt je FDA potrjen in se zaradi materiala lahko čisti v avtoklavu.

Formlabs nenehno izboljšuje zmogljivost in sposobnost svojih produktov, zato vsak mesec lahko pričakujemo nekaj novega. Pridružite se družbi 3D tiskanja in pospešite svoj razvoj, prototipiranje, proizvodnjo ali pričnite z izdelavo nakita, figuric ali drugih pripomočkov.

Več na www.ib-caddy.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21C, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več