Računalništvo, telefonija
12.09.2008 08:12

Deli z drugimi:

Share

V Pandinih laboratorijih odkrili nov škodljivi program

V Panda Security laboratorijih za odkrivanje in analizo škodljivih programov, so odkrili YTFakeCreator, program, ki ga kiber kriminalci uporabljajo za ustvarjanje lažnih You Tube internetnih strani. Z njimi želijo okužiti računalnike uporabnikov s škodljivimi kodami.

Metoda okužbe je naslednja: kiber kriminalci pošljejo elektronsko sporočilo, ki vsebuje video z domnevoma mamljivo, senzacionalno vsebino (erotične vsebine, smrt slavnih oseb, etc.) in s tem spodbudijo uporabnika h kliku na povezavo za ogled videa. Ta metoda je poznana kot socialni inženiring.

Ko uporabnik enkrat vstopi na lažno stran, ki je zelo podobna pravi strani You Tube, se prikaže okno s poročilom o napaki, ki obvešča uporabnika, da si video vsebine ne mora ogledati zaradi manjkajoče komponente (kodek, Adobe Flash posodobitev, etc.) in predlaga njeno takojšnjo namestitev. Če uporabnik temu navodilu sledi, si na računalnik namesti škodljivi program.

YTFakeCreator omogoča kiber kriminalcem da z lahkoto ustvarijo lažne You Tube strani. Te lahko vstopijo preko besedila za poročilo o napaki, ki se prikaže na internetni strani, definira se koliko časa potrebuje sporočilo za svoj prikaz, vstopi preko povezave do okužene datoteke, ki si jo uporabnik namesti na svoj računalnik in ustvari lažen profil enak tistemu na strani You Tube, pod pretvezo, da je bil video naložen preko pravega uporabnika. Vse to s pomočjo enega samega programa.

Kiber kriminalec laho izbere različne vrste škodljivih kod (viruse, črve, trojance…) za njihovo distribucijo preko teh lažnih internetnih strani.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili z ... Več

MIKROCOP d.o.o.

Industrijska cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56