Programska oprema
02.02.2006 08:32
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V petek se bo prvič sprožil uničevalni črv Nyxem.e


Previdnost v teh dneh ne bo odveč.

Podjetje Medinet iz Maribora, ki v Sloveniji izvaja distribucijo, sistemsko podporo in izobraževanje za izdelke finskega podjetja F-Secure, uporabnike računalnikov opozarja, da se bo ta petek, 3. februarja, prvič sprožil uničevalni črv Nyxem.e. Smiselno je, da uporabniki računalnikov danes in jutri preverijo stanje svojih protivirusnih programov in ali imajo nameščene najnovejše različice baz podatkov o virusih.

Črv Nyxem.e se širi po elektronski pošti od 20. januarja letos v sporočilih, katerih zadeva je naprimer “The Best Videoclip Ever”, “You Must View This Videoclip!”, “Miss Lebanon 2006”, … Okužen računalnik poizkuša okužiti tudi ostale računalnike v lokalnem omrežju, kar je nevarno predvsem za podjetja.

Vsakega tretjega v mesecu (torej 3. februarja, 3. marca, …) črv pokvari vsebino datotek s podaljški doc, xls, mdb, mde, ppt, pps, zip, rar, pdf, psd in dmp na vseh diskih, do katerih ima okužen računalnik dostop preko črke (npr. E: ). To se bo prvič zgodilo ta petek, 3. februarja 2006.

Iz tujine že poročajo o prvih izgubljenih podatkih, saj se je črv že sprožil na nekaterih računalnikih, ki so imeli narobe nastavljen datum. Črv ima vgrajeno tudi rutino, ki ob vsaki okužbi poveča števec na posebni spletni strani – okuženih naj bi bilo več kot 300.000 računalnikov. Glede na te podatke je bilo največ računalnikov okuženih v Indiji, Turčiji in Peruju. V Sloveniji je bilo doslej okuženih okoli sto računalnikov. Predvidevamo, da so uporabniki vmes računalnike večinoma že očistili.

Ena od posebnosti tega črva je tudi množica različnih poimenovanj, saj je znan tudi pod imeni Kapser, Blackmal, Grew, MyWife, KamaSutra, Tearec, … Podjetja, ki proizvajajo protivirusne programe, sicer počasi uvajajo enotno poimenovanje Common Malware Enumeration (CME), kjer bodo namesto imen škodljivi programi poimenovani po številkah. Črv Nyxem.e je tako poimenovan CME-24. Programi F-Secure črva zaznajo in odstranijo s podatki od 20. januarja 2006 dalje.

Vsi protivirusni proizvajalci so za uporabnike pripravili tudi brezplačno orodje za iskanje in odstranjevanje omenjenega virusa.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«, to je specialnih rešitev po želji uporabnikov. Poleg kakovostnih programskih rešitev, BIROMATIK uporabnikom ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, Podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
sl_SISlovenian