Računalništvo, telefonija
31.01.2017 15:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima kako bomo živeli leta 2022?

..IBM je predstavil svoje videnje prihodnosti za obdobje naslednjih petih let..
Vas zanima kako bomo živeli leta 2022?
Vas zanima kako bomo živeli leta 2022?

Tehnološki gigant IBM je znan po svojih pogumnih napovedih prihodnosti, pred kratkim pa je javnosti predstavil nov “5 v 5” seznam, ki izpostavlja 5 glavnih inovacij, ki bodo imele v naslednjih petih letih po njihovem mnenju največji vpliv na naša življenja.

Po podatkih IBM-a nas v naslednjih petih letih čaka hiter razvoj na področju umetne inteligence, ultra zmogljivih teleskopov, pametnih senzorjev in medicinskih naprav. Bolje bomo torej razumeli Zemljo in njen položaj v vesolju, naše zdravstvo bo napredovalo, s tehnološkim razvojem pa bo pridobilo tudi okolje.

Zavedati se moramo, da te napovedi izhajajo iz tehnologije in raziskovanja njenega razvoja v tem trenutku, kar pomeni, da je težko predvideti morebitne nepredvidene situacije, ki bi lahko psoegle vmes.

Govor bo postal okno v svet mentalnega zdravja

Glede na to, kako nekdo govori, lahko ugotovite, ali je oseba zdolgočasena, jezna, žalostna ali kaj drugega. Ljudje smo se naučili prepoznati te znake, hiter razvoj v računalniškem procesiranju pa pomeni, da bo analiza govora postala veliko bogatejša s podatki. IBM napoveduje, da bo čez pet let naš govor uporabljen kot indikator mentalnega zdravja in fizičnega počutja. Morda se zdi povezovanje govora in resnih zdravstvenih simptomov precej drzna napoved, vendar eksperimentalni sistemi že obstajajo – in tudi delujejo.

Nove naprave bodo omogočale super vid

Kljub temu da so naše oči pravi biološki čudež, IBM napoveduje, da bomo leta 2022 videli več kot kdajkoli prej. Poleg vidne svetlobe bomo zmožni s pomočjo posebnih mini naprav videti mikrovalove in infrardeče slike. Predstavljajte si nekaj podobnega kot varnostni skener na letališču, le da bo v velikosti vašega telefona. Takšna tehnologija bo pomagala samovozečim avtomobilom, da bodo lažje vozili skozi meglo ali dež, ljudje pa bomo vedno prepričani, ali je naša hrana varna za uživanje. Kot primer takšne tehnologije lahko vzamemo očala EnChroma očala, ki pomagajo slepim, da vidijo barve.

Makroskopi nam bodo pomagali razumeti naš planet

Zahvaljujoč satelitskim fotografijam lahko danes občudujemo lepote našega planeta ne glede na to, kje smo – vendar Google Earth je šele začetek. IBM napoveduje, da bodo makroskopski sistemi združili še tako kompleksne podatke o Zemlji, kar nam bo omogočilo analizo iz najrazličnejših novih perspektiv. Ne samo da bo nova tehnologija prinesla več podatkov iz satelitov, pametnih senzorjev in vremenskih postaj, ti podatki bodo veliko bolj organizirani in urejeni.

Dotična tehnologija pa ni aplikativna zgolj na naravne procese na Zemlji. V raziskovanje z makroskopi prihodnosti so lahko vključene številne naprave, kot so luči in hladilniki. Bolj natančno bo možno napovedati vse, od klimatskih sprememb, do optimalne porazdelitve hrane po svetu.

Laboratoriji na čipih bodo revolucionarno spremenili medicino

IBM napoveduje, da bo s krčenjem in manjšanjem računalniške tehnologije največ pridobila medicina: “Novi medicinski laboratoriji na čipih bodo služili kot nanotehnološki zdravstveni detektivi. Iskali bodo nevidne sledi v telesnih tekočinah in ljudi opozarjali, kdaj bi bilo pametno obiskati zdravnika.” Povedano z drugimi besedami, popoln biokemijski laboratorij na dlani.

Odkritje bolezni, kot sta rak in Parkinsonova bolezen v začetnih fazah, lahko veliko pripomore k uspehu zdravljenja in ravno zato se znanstveniki trudijo izboljšati analizo solz, krvi, urina in znoja. Do leta 2022 bi lahko vaš merilnik dejavnosti nenehno pošiljal podatke v oblak, preko teh informacij pa bi lahko dostopali do nasvetov, kako izboljšati svoje zdravje, saj bi bili zdravniki neprestano obveščeni o pomembnih simptomih.

Pametni senzorji bodo zaznali onesnaževanje zraka hitreje kot kdajkoli prej

IBM napoveduje, da bi lahko kombinacija strojne opreme in umetne inteligence skoraj instantno analizirala in napovedala pomembne spremembe v onesnaževanju zraka. Prav tako kot bodo merilniki aktivnosti zaznali simptome bolezni v človeškem telesu, bodo na drugi strani pametni senzorji vgrajeni v tla ali drone, v trenutku zaznali onesnaževalne elemente.


Kot smo že omenili, je napovedovanje prihodnosti zelo nehvaležno opravilo. Vendar pa IBM-ova napoved sloni na tehnologiji, ki je prisotna in dobro razvita že danes, v prihodnosti bo pa nedvomno še bolj. Pravo vprašanje je le, kdaj bo popolnoma nared za komercialno uporabo.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Vodilni graditelj IKT rešitev Z ekipo visoko usposobljenih strokovnjakov, najsodobnejšo informacijsko tehnologijo in 29 leti izkušenj, ki jim prinašajo razumevanje specifičnosti ... Več
Zlati partner

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
sl_SISlovenian