Programska oprema
20.01.2007 08:56

Deli z drugimi:

Share

Viharni črv ogroza radovedne uporabnike interneta

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Amis, sporoča, da se je po elektronski pošti pričel širiti nov črv, ki izkorišča radovednost uporabnikov glede divjanja viharja Kyrill in jih poizkuša prepričati, da bi odprli okuženo priponko.

Širi se v sporočilih z zadevo “230 dead as storm batters Europe”. Sporočilom je pripeta datoteka (z imenom naprimer “Read More.exe”, “Full Clip.exe”), ki vsebuje trojanskega konja Small.DAM. Ko uporabnik priponko odpre, se mu na računalnik namesti program, ki omogoča upravljanje in dostop do računalnika na daljavo.

Očitno je cilj avtorjev tega škodljivega programa izkoristiti radovednost uporabnikov interneta, ki jih zanimajo informacije o viharju Kyrill, ki te dni povroča težave prebivalcem Evrope.

Prvo razpošiljanje okuženih sporočil so zaznali v raziskovalnem centru podjetja F-Secure v Kuala Lumpurju v Maleziji danes zjutraj po srednjeevropskem času.

Vodja raziskovalcev pri podjetju F-Secure, Mikko Hypponen, je povedal: “Napadi trojanskih konjev, ki jih nepridipravi razpošiljajo ob različnih dogodkih, so vedno pogostejši. Združbe kriminalcev načrtno izkoriščajo tragedije v upanju, da bodo uspeli okužiti računalnike radovednih uporabnikov.”

Nepridipravi so naprimer izkoristili tudi smrt Sadama Huseina, saj so še isti dan pričeli razpošiljati tri različne črve (v priponkah z imeni “video_sadan.exe”, “saddam.morto.scr” in “sadan.exe”).

Protivirusne rešitve podjetja F-Secure trojanskega konja Small.DAM zaznajo in odstranijo.

Video posnetek hitrega širjenja:
http://www.f-secure.com/weblog/archives/SmallDAM_StormWorm_XViD.avi

Več informacij:
http://www.f-secure.com/weblog/


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
sl_SISlovenian