Računalništvo, telefonija
14.09.2004 12:00
Posodobljeno 19 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Webdialerji – programčki, ki niso virusi, so pa nevarni

V Telekomu Slovenije v zadnjem obdobju beležijo povečano število ugovorov na redne mesečne telefonske račune, ki so posledica vzpostavljanja zvez v mednarodnem prometu prek računalnika oziroma modema. Čeprav so telefonski naročniki in uporabniki interneta sami odgovorni, kako in za kakšne namene uporabljajo svojo terminalsko oziroma modemsko opremo, v Telekomu Slovenije opozarjajo na nevarnosti posebnih računalniških programčkov (webdialerjev), ki jih uporabniki interneta vede ali nevede namestijo v svoje računalnike.

Programčki prekinjajo povezave s strežniki matičnih internetnih ponudnikov in vzpostavljajo neposredne zveze v mednarodnem prometu prek analognih modemov. Tako vzpostavljanje neposrednih zvez je možno pri klicnem dostopu do interneta, ne pa tudi prek širokopasovnega dostopa ADSL. Najpogosteje gre za programe s končnico .EXE, ki se jih namesti prek dvomljivih povezav ali spletnih strani, lahko pa tudi z elektronsko pošto ali kako drugače. Programi se v osebne računalnike namestijo samodejno, ponavadi pa uporabniki nehote sami potrdijo njihovo namestitev s potrebnim ukazom. Ob zagonu takega programa se samodejno vzpostavi neposredna zveza z priključkom (modemom) v tujini. Telekom Slovenije tako zvezo obračuna v skladu s cenikom v mednarodnem prometu in zaračuna na rednem mesečnem računu za opravljene telefonske storitve, medtem ko pri ponudniku interneta ni zabeležena.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

GAJCOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 23 00

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

ABC ACCELERATOR

Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 041 261 222
sl_SISlovenian