Programska oprema
20.09.2006 14:15
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

XLAB pričenja z evropskim raziskovalnim projektom XtreemOS

Ob pomoči Evropske komisije bo podjetje XLAB igralo pomembno vlogo v razvoju računskih Grid omrežij. V 30-milijonskem (EUR) projektu s partnerji iz Evrope in Azije bo prispevalo svoje znanje za izgradnjo zmogljivega operacijskega sistema za podporo bodočim Grid omrežjem.

Raziskovalna skupina podjetja XLAB d.o.o. – XLAB Research – sodeluje v štiriletnem integriranem projektu XtreemOS (http://www.xtreemos.org) s ciljem zasnovati, razviti in promovirati operacijski sistem, zasnovan na Linuxu, namenjen podpori bodočim računskim Grid omrežjem. Grid omrežja tvorijo tisoči ločenih računalniških vozlišč, ki pripadajo različnim organizacijam in so povezani preko medmrežja. XtreemOS bo omogočil varno, zanesljivo in učinkovito delitev virov teh računalnikov v okviru virtualnih organizacij. Virtualne organizacije združujejo porazdeljene vire in partnerje iz množice organizacij in tako omogočajo obvladljivo sodelovanje, s pomočjo katerega se lahko organizacije lotijo računskega reševanja velikih in zahtevnih problemov v varnem in učinkovitem okolju. Končni cilj projekta XtreemOS je omogočiti uporabniku rabo virov v Grid okolju na tako preprost in varen način, kot danes uporablja vire na posameznem osebnem računalniku.

Proračun projekta znaša blizu 30 milijonov evrov; polovico prispeva Evropska komisija, polovico pa partnerji. Konzorcij, vodi ga IRISA (Rennes, Francija), tvori 18 partnerjev iz podjetij in akademskih organizacij, 16 jih je iz Evrope, dva pa sta iz Kitajske. Kitajska partnerja bosta uveljavila XtreemOS na hitro rastočih azijskih trgih.

Grid omrežje omogoča izvajanje programja, ki zahteva velike količine virov (računske moči, pomnilnika, ipd.). Delovanje mnogih programov lahko izboljšamo, če jih prilagodimo in poženemo v Grid omrežju: danes se ta omrežja uporabljajo predvsem na področjih medicine, bioinformatike, za simulacije v različnih tehničnih panogah ter za znanstvene in finančne izračune in simulacije. S pomočjo Grid omrežij na naštetih področjih omogočamo sodelovanje na daljavo, delitev računalniških virov in podatkov in še mnogo več.

Cilj projekta je razviti operacijski sistem, ki bo poenostavil upravljanje, programiranje in rabo izjemno velikega števila računskih virov v Grid omrežju. Operacijski sistem XtreemOS bo na voljo tako za posamezne osebne računalnike, kot tudi računske gruče in prenosne naprave (dlančnike in prenosne telefone): vsem tem napravam bo omogočal dostop do računskih virov v Grid omrežju. XtreemOS bo alternativa današnjim programskim ogrodjem za vzpostavitev Grid omrežja, npr. ogrodju Globus Toolkit, ki je, kljub zapletenosti in težavni vzpostavitvi ter upravljanju, danes najbolj razširjena rešitev za postavitev Grid omrežja.

Spopasti se bo potrebno z množico raziskovalnih izzivov. Delitev virov v virtualnih organizacijah, ki jih sestavlja več administrativnih področij, zahteva učinkovito in preprosto upravljanje. Varnost in zaščita deljenih in zasebnih podatkov ter virov sta prav tako pomembna raziskovalna izziva. Okvare vozlišč so v tako velikih sistemih prej pravilo kot izjema, zato bo moral XtreemOS uvesti boljše mehanizme za zagotavljanje zanesljivosti porazdeljenega programja.

Različna preizkusna okolja partnerjev bodo omogočila preizkuse s tisoči računalnikov: med njimi so omrežja Grid’5000 (Francija), DAS-3 (Nizozemska) in CNGrid (Kitajska).

Programje, zgrajeno v okviru projekta XtreemOS, bo temeljilo na operacijskem sistemu Linux in bo distribuirano pod odprtokodno licenco. Tako bo okrepljeno mesto Evrope na raziskovalnih področjih operacijskih sistemov in omrežij Grid. Kljub dejstvu, da je operacijski sistem Linux nastal v Evropi, danes na teh področjih vodijo ZDA: XtreemOS bo povrnil ravnotežje.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AGORA d.o.o.

Parmova ulica 53 , 1000 Ljubljana, Tel: 01 280 16 20
AGORA d.o.o., podjetje za ustvarjalne komunikacije, je bilo ustanovljeno 21. septembra 1989. Sedež podjetja je na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer imamo učilnice za izobraževalno delo ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

i-ROSE d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
sl_SISlovenian