Računalništvo, telefonija
13.02.2017 09:19
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za uporabo novih procesorjev AMD bo potrebno izbrati Windows 10

Novi procesorji podjetji Intel in AMD so podprti le v navezi z operacijskim sistemom Windows 10!
Novi procesorji podjetji Intel in AMD so podprti le v navezi z operacijskim sistemom Windows 10!

Verjetno ni več skrivnost, da je podjetje AMD pričelo z množično izdelavo procesorjev družine Ryzen, ki prinašajo bogato paleto novosti in prednosti za uporabnike osebnih računalnikov. Novi procesorji AMD namreč ponujajo do kar 40-odstotno izboljšanje v zmogljivosti preračunavanja ukazov na cikel v primerjavi s predhodno generacijo. Procesorji AMD Ryzen bodo na voljo v več različicah, najzmogljivejša pa za preračunavanje podatkov uporablja osem jeder (skupno 16 navideznih sredic), izdelanih s pomočjo 14-nanometrske tehnologije FinFET. Jedra so razdeljena v dva ločena modula, pri čemer se za hitrejše preračunavanje uporablja tehnologija Symetrical Multi Threading, ki je pravzaprav odgovor podjetja AMD na Intelov Hyper-Threading. Pri procesorjih AMD Ryzen bomo našli še osem megabajtov deljenega predpomnilnika L3, ter 512 kilobajtov predpomnilnika na vsako procesorsko jedro ter celo dve enoti za šifriranje AES. Med zanimivimi novostmi najdemo še tehnologijo Pure Power, ki v realnem času meri delovanje procesorja, da se lahko sproti prilagaja napetost in s tem poraba energije ter Precision Boost, ki je namenjen nastavljanju frekvence, ki jo lahko spreminja v korakih po 25 MHz, odvisno od potreb.

Če so vas novi procesorji AMD Ryzen prepričali, se morate ob tem tudi zavedati, da boste morali na vaš računalnik namestiti operacijski sistem Windows 10 ali novejšo različico odprtokodnega sistema. Operacijski sistemi Windows 8, Windows 7 in starejši namreč niso več podprti s stani podjetja AMD, kar pomeni, da v povezavi z njimi novi procesorji niso bili preizkušeni. Poleg tega bodo gonilniki za nove procesorje podjetja AMD na voljo izključno za novejše operacijske sisteme, kar pomeni, da ti na starejših ne bodo več delovali optimalno.

Trenutno je na svetu še vedno več kot 40 odstotkov uporabnikov, ki prisega na operacijski sistem Windows 7. Zato bo nedvomno zanimivo spremljati, kako se bo delež operacijskega sistema Windows 7 v naslednjih nekaj mesecih zmanjševal v korist operacijskega sistema Windows 10. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da bo ta v naslednjih nekaj mesecih močno pridobil na priljubljenosti, saj so tudi novejši procesorji Intel podprti izključno v povezavi z njim. Če pa boste še vedno odločeni uporabljati Windows 7, boste pač morali kupiti računalnik z zastarelo strojno opremo ali pa tvegati nezdružljivost.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Ker se zavedajo, da odpoved računalnika za Vas pomeni veliko izgubo in številne nevšečnosti, se trudijo, da vam v najkrajšem možnem času ponudijo to, kar najbolje znajo. Pcklinika ... Več
Zlati partner

Sprejemnik Magda Peric s.p.

Preserje pri Komnu 2B, 6223 Komen, Tel: 041 635 272
Pametni Telefoni , Sprejemniki, Daljinski Upravljalniki, Tablični Računalniki, Avto Nosilci, Antene ... Več
Zlati partner

ZELINKA d.o.o.

Stožice 100a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 36 40
sl_SISlovenian