Računalništvo, telefonija
05.03.2021 07:30

Deli z drugimi:

Share

Čist dom s pametnimi robotskimi sesalniki iRobot

.. Kolikokrat na teden čistite stanovanje ali hišo? Dvakrat, trikrat? Imate občutek, da se nenehno vrtite v krogu? Podjetje iRobot vam pošilja pomoč ..
Čist dom s pametnimi robotskimi sesalniki iRobot
Čist dom s pametnimi robotskimi sesalniki iRobot

Vodilni v svetu robotike

Podjetje iRobot je zagotovo najbolj poznan proizvajalec robotov za domačo rabo. Začetki segajo v leto 1990, ko so podjetje ustanovili na oddelku za robotiko Tehnološkega Inštituta Massachusetts (MIT). Z 30-letnimi izkušnjami danes prevladujejo na svetovnem trgu domačih pametnih robotov. Skupno so prodali že več kot 30.000.000 pametnih robotov po vsem svetu. Njihovo poslanstvo se ne ustavi pri prodaji robotov. Zanesljivost svojih izdelkov jamčijo s servisom tudi do 15 let starih robotov. Za vaše zadovoljstvo skrbijo še dolgo po nakupu.

Napredne funkcije za urejen in sijoč dom

Podjetje nadaljuje svoj pohod nad robotiko za domačo rabo s predstavitvijo novih modelov robotskih sesalnikov Roomba® i3 in i3+. Takoj opazimo, da so preoblikovali plastično ohišje, ki je sedaj še bolj odporno na prah in umazanijo. Niso spremenili le ogrodja, tudi notranjost je bila deležna sprememb. Pod novim ohišjem boste opazili dve gumijasti krtači, ki se vrtita vsaka v svojo smer. Usmerja ju gibljiva glava, ki poskrbi, da sta krtači vedno v stiku s tlemi.

Opremili so ju s 3-stopenjskim sistemom za čiščenje vseh trdih površin v vašem domu. Kos sta tudi posušenim madežem, ki se naberejo v tkanini preprog. Moč sesalnika so dvignili na popolnoma novo raven, kajti Roomba® i3 in i3+ sta – pozor – desetkrat močnejši od njunega predhodnika. Napredni senzorji in tehnologija Dirt Detect™ najdejo vroče točke, kjer se nabira največ umazanije in jim posvetijo več pozornosti. Kljub novi surovi moči, robotska sesalnika še vedno poskrbita, da ne uničita občutljivih površin kot sta keramika ali laminat.

Se mučite s čiščenjem robov? Nikakor ne morete pospraviti pod kavčem ali hladilnikom, ki požirata smeti kot črna luknja? Robovi in skriti kotički pod pohištvom so stvar preteklosti. Roomba® i3 in i3+ s posebno oblikovano krtačo očistita vse robove in nadležne kotičke v vašem domu. Ste alergični na cvetni prah ali mačjo dlako? Med sesanjem robot ujame kar 99 % delcev cvetnega prahu, plesni, pršic in živalskih alergenov. Vse delce do velikosti 1 mikrona ujame s proti-alergensko vrečko, ki ima kar štiri zaščitne plasti.

Nabavna cena osnovnega modela Roomba® i3 bo ob izidu 449,9 evra. Roomba® i3+ pa je ovrednotena na 699,9 evra. Na slovenskem trgu ju bo moč opaziti v prvi polovici marca.

Avtomatsko praznjenje z Roombo i3+

Osnovni model Roomba® i3 lahko nadgradite v model Roomba® i3+, ki so mu dodali samostoječo postajo za odpadke Clean Base Automatic Dirt Disposal z dovolj prostora za kar 60 dni posesanih odpadkov. Robotski sesalnik Roomba® i3+ se samodejno priključi na posodo za praznjenje, ki obenem služi kot postaja za polnjenje. Ko je posoda polna, vas na to opozori preko aplikacije in z utripajočo rdečo LED lučko na polnilni bazi.

Čist dom s pametnimi robotskimi sesalniki iRobot

Pametni robot iRobot se samodejno vrne na polnilno postajo.

Za večkratno čiščenje poskrbi litijska baterija s tehnologijo samodejnega polnjenja. Ko robotskemu sesalniku zmanjka sape, se samodejno vrne v polnilno postajo in nadaljuje s čiščenjem po hitrem dremežu.

Roomba® i3 dostopnejša različica i7

Ne, ne govorimo o oznakah računalniških procesorjev. Roomba® i7 je krovni model podjetja iRobot. Kaj jima je skupnega in kje se razlikujeta? Tako i3 kot tudi i7 lahko kadarkoli nadgradite s samostoječo postajo za odpadke. Oba modela imata 3-stopenjsko čiščenje in dve gumijasti krtači ter krtačo za čiščenje ob robovih. Razlike se začnejo znotraj ogrodja, v samem jedru robotskih sesalnikov.

V Roombi® i3 in i3+ je vgrajen sistem iAdapt™ 2.0 Smart Navigation, medtem ko sta bili i7 in i7+ deležni nadgradnje sistema na verzijo 3.0, ki omogoča ustvarjanje posebnih profilov za vsak prostor v hiši ali stanovanju. Lahko ju tudi naučite, kateri predmeti so občutljivi in pri naslednjem čiščenju se jih bosta izogibala.

Robot, ki uboga vaše ukaze.

Umetna inteligenca robotov vsako leto doživi nov preboj tudi pri robotskih sesalnikih. Ne skrbite, ni se še treba bati, da bodo roboti prevzeli vaš dom. Prevzeli bodo samo vaše čiščenje. Možgane robotskih sesalnikov iRobot Roomba® i3 in i3+ ter ostale modele Roomba® poganja iRobot Genius™ domača inteligenca, na novo oblikovana iRobot aplikacija za domačo rabo. Pametni sesalniki s pomočjo omenjene aplikacije opazujejo vaše navade in sproti posodabljajo svojo bazo za optimalno čiščenje. V primeru, da niste tehnološki navdušenec, vam robotski sesalnik sčasoma kar sam ponudi nekaj popravkov in predlogov za izboljšave pri čiščenju vašega doma:

  • Pripravi vam urnike čiščenja, ki jih sestavi na podlagi preteklih čiščenj. Ustvari lahko vzorčne profile »Čisti po večerji«, »Čisti, ko me ni doma« ali pa vas opozori, da se približuje sezona alergij in priporoča večkratno čiščenje površin. Krovnim modelom s9 in i7 lahko preko aplikacije sporočite, katera območja so prepovedana. Lahko pa tudi sami sestavite profile za čiščenje samo določenih območij, na primer »Čisti samo ob pultu«.
  • Aplikacija robotu sporoči, kdaj je najbolj primeren čas za začetek čiščenja. Pripravite lahko časovnike, ki robotskemu sesalniku sporočijo, kdaj vas ni doma in kdaj lahko prične s čiščenjem. Tako boste poskrbeli za čist dom, ne da bi vas motil zvok čiščenja.
  • Robot uboga zvočne ukaze tudi na daljavo. Povežete se s pametnimi napravami, ki podpirajo Alexo ali Google Assistant.
  • Vgrajeni senzorji poskrbijo, da robot čisti v ravnih linijah in ga opozori, ko je blizu ovira.

Roomba in Braava skupno proti umazaniji

Robotski sesalniki Roomba® se počutijo osamljene v vašem domu. Pogrešajo najboljšega prijatelja Braava Jet™ M6, robotskega pomivalca tal. Skupaj bosta poskrbela za čiste in sijoče površine vaših domov.

Morda ste na trgu opazili kombinirane sesalnike, ki hkrati sesajo in pomivajo. Tudi podjetje iRobot ima svojega kandidata Roomba® Combo. Zakaj ne bi kupili samo enega robota, ki opravlja dvojno delo? Nakup kombiniranega sesalnika je kot sklepanje kompromisov. V zameno za priročnost žrtvujete globinsko čiščenje Roombe® in Braave®. Kombinirani roboti sesajo z eno krtačo, kar ni enako učinkovito. Posode za shranjevanje smeti so manjše in roboti potrebujejo nekaj človeških vložkov za učinkovito porabo. Krpo so primorani vgraditi na zadnji del robota, kar pomeni, da kombinirani roboti ne zmorejo enako učinkovito očistiti robov ali skritih kotičkov, kot to zmoreta Roomba® in Braava.

Robotski sesalnik Roomba® ima kar dve krtači, veliko posodo za shranjevanje odpadkov in proti-alergenske filtre. Braava Jet™ ima priročno kvadratno obliko, ki je bila posebej oblikovana za pomivanje ob robovih. Krpa iz mikrovlaken je nameščena na sprednji del robota in posnema človeške gibe med pomivanjem. Kot se za najboljša prijatelja spodobi, Braava in Roomba® komunicirata med seboj. Ko Roomba® opravi s sesanjem, javi Braavi, da lahko prične s pomivanjem.

Več najdete na iRobot.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21C, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 068 154 063
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643