Računalništvo, telefonija
12.03.2021 12:07
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 nasvetov za pravo izbiro rešitve za kontrolo dostopa

.. Vsakdo, ki se je lotil raziskovanja sistemov za elektronsko odklepanje vrat je spoznal, da je izbira pravega sistema zelo kompleksna naloga ..
7 nasvetov za pravo izbiro rešitve za kontrolo dostopa
7 nasvetov za pravo izbiro rešitve za kontrolo dostopa

Potrebno je upoštevati obstoječo situacijo na objektu, torej tip vrat, način odklepanja in zaklepanja, bližino inštalacij, estetski vidik, želje uporabnika, cenovne omejitve …

Cena naprav za kontrolo dostopa je le en del mozaika in lahko se zgodi, da je rešitev z uporabo poceni naprav po opravljeni montaži in nakupu potrebnih dodatkov dražja od rešitve z uporabo dražjih naprav, ki delujejo brezžično in ne zahtevajo dodatnih inštalacij.

Za pomoč smo vam pripravili 7 predlogov rešitev z različno opremo za kontrolo dostopa.

1. Osnovni sistem za odklepanje vhodnih vrat s telefonom

Specifikacija: vhodna vrata s standardno ključavnico, potegalom na zunanji strani vrat in navadno kljuko na notranji strani. Za vse, ki potrebujejo varno rešitev in imajo željo po odklepanju s telefonom.

Predlog rešitve: vgradnja pametne ključavnice Nuki Smart Lock 2.0

Način identifikacije: možnost odpiranja vrat z aplikacijo na pametnem telefonu. Sistem deluje preko Bluetooth povezave na razdalji do približno 5 metrov od vrat. Po uspešni identifikaciji se vrata odklenejo, če so že odklenjena pa se le sprosti kljuka in vrata odprete s potiskom. S telefonom je možno tudi zaklepanje vrat. Možno je tudi odklepanje in zaklepanje vrat z navadnim ključem.

Cenovni rang rešitve: 250 evrov

2. Napredni sistem za odklepanje vhodnih vrat stanovanja v bloku z uporabo prstnega odtisa, telefona ali obeska

Specifikacija: protivlomna vrata s standardno ključavnico. Na zunanji strani vrat je bunka, na notranji navadna kljuka. Rešitev je varna, sistem pa je primeren tudi za otroke in starostnike, možnost odklepanja na daljavo.

Predlog rešitve: vgradnja pametne ključavnice Nuki Smart Lock 2.0, montaža brezžičnega čitalnika prstnih odtisov ekey Uno, uporaba modula Nuki Bridge za povezavo sistema na internet, uporaba obeskov Nuki Fob.

Način identifikacije: možnost odpiranja vrat s pametnim telefonom, s prstnimi odtisi in obeskom (zelo primeren za starostnike). Po uspešni identifikaciji se vrata odklenejo, če so že odklenjena pa se le sprosti kljuka in vrata se odpre s potiskom. Možno je tudi odklepanje in zaklepanje vrat z navadnim ključem.

Cenovni rang rešitve: 590 evrov

3. Nadzor dostopa v apartma s PIN kodo preko WiFi omrežja

Specifikacija: vhod v apartma z bunko na zunanji strani in standardno ključavnico. Rešitev je primerna za notranje, varovane prostore in ima možnost določanja veljavnosti PIN kode za vstop v apartma.

Predlog rešitve: vgradnja odmikača v vratih, vgradnja Danalock tipkovnice, modula za odpiranje vrat in vmesnika za upravljanje preko interneta.

Način identifikacije: najemodajalec generira časovno omejeno PIN kodo preko mobilne aplikacije in jo pošlje najemniku. Najemnik v času bivanja za vstop koristi dodeljeno PIN kodo. Po končanem najemu se koda samodejno deaktivira in vstop ni več mogoč. Cilindrična ključavnica ostane nespremenjena, možno je zaklepanje vrat z navadnim ključem.

Cenovni rang rešitve: 500 evrov

4. Nadzor dostopa v oddaljeni počitniški hiši preko GSM omrežja

Specifikacija: oddaljena počitniška hiša s skupnim vhodom in dvema apartmajema, brez internetne povezave, vhod v apartma z bunko na zunanji strani in standardno ključavnico. Možnost določanja veljavnosti vstopne PIN kode.

Predlog rešitve: vgradnja digitalnega cilindra za elekronsko odklepanje vrat, uporaba GSM modula in aplikacije Easypin za dodeljevanje PIN kode na daljavo, ki je plod slovenskih razvijalcev.

Način identifikacije: najemodajalec generira časovno omejeno PIN kodo preko aplikacije Easypin in jo pošlje najemniku. Najemnik v času bivanja za vstop koristi dodeljeno PIN kodo. Po končanem najemu se koda samodejno deaktivira in vstop ni več mogoč.

Cenovni rang rešitve: 600 evrov / apartma + licenčnina za programsko opremo

5. Pametna kljuka za nazdor stranskega vhoda v poslovno stavbo
Specifikacija: stranski vhod v poslovno stavbo s kovinskimi vhodnimi vrati. Vrata so izpostavljena dežju in drugim vremenskim vplivom, poslovni objekt pa ima 50 najemnikov. Sistem ima možnost vpogleda, če so vrata zaprta, možnost zaklepanja in odklepanja na daljavo, možnost preprostega upravljanja uporabnikov na daljavo in vpogleda v obiske. Uporabniki vrata odklepajo z obeski.

Predlog rešitve: vgradnja pametne kljuke Salto XS4 s dodatkom za zaščito pred dežjem in drugimi vremenskimi vplivi, vgradnja elektronskega cilindra za odklepanje in zaklepanje na daljavo, vgradnja senzorja za preverjanje, če so vrata zaprta.

Način identifikacije: uslužbenci prislonijo RFID obesek in v trenutku se kljuka aktivira in omogoči vstop. Uslužbenci lahko namesto obeskov uporabljajo tudi aplikacijo na telefonu. Upravljalec lahko na daljavo odklene ali odpre vrata in tako omogoči gostu ali vzdrževalcu vstop v poslovno stavbo. Pametno kljuko se lahko tako nastavi, da se zjutraj samodejno odklene in tako gostom omogoči hitrejši vstop, zvečer pa se samodejno zaklene.

Cenovni rang rešitve: 1.000 evrov + letna licenčnina za programsko opremo.

6. Pametna kljuka za nazdor dostopa v pisarno znotraj poslovnega centra
Specifikacija: lesena vrata v poslovni stavbi z mnogo pisarnami različnih podjetij. Vrata imajo standardno kljuko in ključavnico. Idealna rešitev, kjer je potreba po varovanju v primeru kratkih izhodov iz pisarne in zahteva po možnosti hitrega vstopa.

Predlog rešitve: vgradnja pametne kljuke, ki nadomesti navadno kljuko in dovoli vstop le pooblaščeni osebi.

Način identifikacije: uslužbenci prislonijo prstni odtis in v trenutku se kljuka aktivira in omogoči vstop. Cilindrična ključavnica se ne spremeni, možno je zaklepanje vrat z navadnim ključem.

Cenovni rang rešitve: 200 evrov

7. Elektronski nadzor dostopa do skladišča z RFID obeski
Specifikacija: kovinska vrata s standardno kljuko in ključavnico. Primerno za notranje, varovane prostore, kjer uslužbenci pogosto vstopajo na primer v skladišče.

Predlog rešitve: vgradnja samostojne naprave za kontrolo dostopa z RFID obeski, vgradnja odmikača v vratih, zamenjava kljuke z bunko ter izvedba inštalacije in konfiguracija.

Način identifikacije: uslužbenci prislonijo RFID obesek k čitalniku. V manj kot 1 sekundi se aktivira odmikač in jih dovoli, da potisnejo vrata in vstopijo.

Cenovni rang rešitve: 300 evrov

Za strokovni nasvet so v podjetju Mave d.o.o. na razpolago na telefonski številki 041 884 124 ali pa jim pišite na elektronski naslov info@mave.si. Več najdete na www.mave.si.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MAVE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MAVE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MAVE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

AIKWIT d.o.o.

Ljubljanska cesta 84, 1354 Horjul, Tel: 01 620 26 16
Aikwit je sodobno tehnološko podjetje, ki svojim strankam, ki potrebujejo velike količine prevodov v kratkem času, zagotavlja prevajanje besedil v evropske jezike. Pred dvema letoma ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Njihova vizija je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50