Računalništvo, telefonija
02.03.2021 12:30

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o NFT-jih, digitalnih digitalnih kovancih, katerih prodaja raste v nebo

Vse, kar morate vedeti o NFT-jih, digitalnih digitalnih kovancih, katerih prodaja raste v nebo
Vse, kar morate vedeti o NFT-jih, digitalnih digitalnih kovancih, katerih prodaja raste v nebo

“Non-fungible tokens” oz. NFT-ji so kriptografski kovanci, ki predstavljajo unikatna digitalna sredstva/imetja. Leta 2020 se je zgodila prava eksplozija prodaje NFT-jev in zelo hitro smo začeli govoriti o novi digitalni ekonomiji. Po podatkih podjetja L´Atelier BNP Paribas, ki spremlja dogajanje na tehnološkem področju in informacijah spletne strani nonfungible.com je trg NFT-jev v lanskem letu dosegel 250 milijonov ameriških dolarjev. Višina investicij v NFT-je je v letu 2020 zrasla za 299%.

NFT kovance se uporablja za kreacije potrjenih digitalnih sredstev, kot so digitalna umetnost, digitalne zbirke, virtualna sredstva in digitalna “in-game” sredstva, ki se jih pridobi med igranjem računalniških iger. Z njimi so zaslužili tako kreatorji, kot zbiratelji. Prejšnji teden je tako nek zbiratelj umetnin prodal 10-sekundno video umetnino za 6,6 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je to digitalno umetnino kupil, kot Beeple projekt v oktobru lani za nekaj več kot 67.000 dolarjev. V decembru 2020, ko so bile zaprte galerije in muzeji zaradi koronavirusa, je trgovalni volumen NFT kovancev dosegel zgodovinski vrh pri prodaji digitalne umetnosti in sicer pri 8,2 milijona dolarjev.

Pomembno pa se je zavedati, da NFT-ji delujejo na drugačnih principih, kot digitalne valute. Za razliko priljubljenih kriptovalut, kot sta Ether in Bitcoin, NFT-je ne moremo direktno zamenjati enega za drugega.

Kaj je NFT?

NFT-ji so posebna vrsta digitalnih sredstev, ki jih med seboj ne moremo direktno menjati za enako vrednost, ali jih razdrobiti na manjše vrednosti, ki večino valut. Niti en NFT ni enak drugemu. Označuje jih unikatnost in avtentičnost. Digitalni kovanci pogosto delujejo kot oblika zbirateljskega sredstva, ki se ne more duplicirati.

NFT produkti, kot že omenjejo, vsebujejo različne elemente, od kripto umetnin, digitalnih modnih dodatkov, zbirateljskih kartic, virtualnih nepremičnin in ostalih stvari. Največ nakupov NFT kovancev se je zgodilo z uporabo kriptovalute Ether. S ponovnim vzponom računalniških in konzolnih iger bomo prav tako priča vzponu prodaje “in-game” sredstev na različnih NFT trgih (NFT trgi- Opensea, Rarible, MakersPlace itd.)

Globalno priznane blagovne znamke, kot so Nike, Louis Vuitton in tudi na primer NBA so že začele proizvajati NFT potrošniško blago in storitve. Med trenutno najbolj popularnimi NFT znamkami so glede na podatke digitalne trgovalne spletne strani Crypto Slam NBA Top Shot, Crypto Punks in Street Fighter. Najbolj popularna NFT platforma – NBA Top Shot – je prodala že za 270 milijonov ameriških dolarjev unikatnih NBA videov.

Zakaj so NFT-ji vredni milijone?

NFT-ji pridobivajo na vrednosti na podlagi enakih deflacijskih principov, kot Bitcoin – v obtoku je omejeno število kovancev in sredstva ne morejo biti podvojena. Ena pomembnih lastnosti je tudi avtentičnost, namreč kovance lahko z lahkoto preverimo in vedno najdemo tudi pot do originalnega kreatorja. Na tak način so lahko lastniki NFT kovancev prepričani, da imajo samo oni tak kovanec in nihče drug.

Vrednost NFT-jev je med drugim odvisna tudi od nespremenljivosti produkta. NFT-jev ne moremo uničiti, izbrisati ali podvojiti. Kovanec obstaja samo na prvotni platformi, shranjen v “blockchain” verigi. Elemente ene platforme ne moremo prenašati na drugo.

Spletna stran nonfungable.com ugotavlja, da je v letu 2020 število kupcev NFT-jev zraslo za 66%, medtem ko je vrednost vseh transakcij v obtoku zrasla iz okrog 63 milijonov na 250 milijonov ameriških dolarev.


Prijavi napako v članku

Povezave

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934

AIDA TEAM d.o.o.

Ljubljanska cesta 15, 1241 Kamnik, Tel: 051 233 458, 041 794 798
Ena vidnejših in tehnološko naprednejših tiskarn na območju osrednje Slovenije je tiskarna Aida iz Kamnika. Vodi jo družinsko podjetje, ki deluje že 30 let, strankam pa  poleg ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več