Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Procesorji
02.03.2021 14:55
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD EPYC Genoa: Procesorji z močjo brez konkurence!

Procesorji AMD EPYC Genoa bodo namenjeni najzahtevnejšim opravilom!
Procesorji AMD EPYC Genoa bodo namenjeni najzahtevnejšim opravilom!

Podjetje AMD nas že dalj časa razveseljuje z novimi procesorji Ryzen družine 5000 (Zen 3), ki so namenjeni osebnim računalnikom. Novinci prinašajo precejšnje povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji računalnikov. Za naslednje leta pa inženirji podjetja AMD pripravljajo novo generacijo procesorjev družine EPYC, ki bodo seveda namenjeni strežnikom in delovnim postajam, njihova zmogljivost pa naj bi bila izjemna.

Novi procesorji podjetja AMD bodo opremljeni s procesorskimi jedri Zen 4, ti pa bodo izdelani s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Sprva naj bi bili na voljo za strežniške procesorje EPYC (Genoa), na trg pa naj bi prispeli leta 2022. Novi procesorji bodo med drugim prinesli podporo tako za sistemske pomnilnike DDR5 kot za podatkovno vodilo PCI Express 5.0. Novinci žal ne bodo združljivi z obstoječimi rešitvami, saj bodo opremljeni s povsem novim podnožjem Socket SP5 (LGA 6096), ki bo nasledil zdajšnjega SP3 (LGA 4094).

Novi procesorji AMD EPYC naj bi imeli za preračunavanje podatkov na voljo do 96 fizičnih procesorskih sredic oziroma do 192 navideznih procesorskih niti, kar jim bo seveda zagotavljajo računsko moč brez primere. V novince bo vgrajen 12-kanalni pomnilniški krmilnik za pomnilnike DDR5-5200, za preostale naprave pa bo na voljo kar 129 podatkovnih linij PCI Express, ki bodo polno združljive s standardom PCI Express 5.0.

Novinci pri delovanju ne bodo varčni z električno energijo, saj bodo pri polni obremenitvi lahko porabili do 400 vatov električne moči. Kljub temu bodo procesorska jedra izdelana s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Novi procesorji AMD EPYC se bodo po prepričanju poznavalcev lahko brez težav kosali z novimi procesorji Intel Xeon Sapphire, ki bodo prav tako prinesli podporo za vodilo PCI Express 5.0 in sistemske pomnilnike DDR5.


Prijavi napako v članku

Povezave

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

i-ROSE d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192

INTERA d.o.o.

Osojnikova cesta 3, 2250 Ptuj, Tel: 05 908 99 93
Podjetje Intera razvija slovenski sistem Intrix , namenjen prodaji, CRM (upravljanje odnosov s strankami), vodenju projektov, servisu in marketingu. Glavna prednost sistema je prilagodljivost ... Več