Slika, tv, avdio
Televizorji
Življenjski slog
Triki in nasveti
26.02.2021 10:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

4K ali 1080p: katera resolucija je prava za vas?

4K vs. 1080p: Katera resolucija je prava za vas?
4K vs. 1080p: Katera resolucija je prava za vas?

Nakup nove televizije bi morala biti vznemirljiva izkušnja, vendar najpogosteje temu ni ravno tako. Izbiramo lahko med različnimi velikostmi in proizvajalci, kar pa na koncu lahko pomeni stres in občutek prevelike izbire. Poleg tega imajo nekatere televizije še dodatne lastnosti, kot sta recimo vgrajena Amazon Fire TV ali Chromecast, kar samo še dodatno zakomplicira izbiro. V tem članku pa se želimo osredotočiti na drugačno “bitko”, in sicer vam želimo pomagati pri odločitvi, katera resolucija je prava za vas.

Kaj je 1080p?

Povedano na najbolj enostaven način, 1080p pomeni resolucijo 1.080 vertikalnih pikslov (poleg 1.920 horizontalnih pixlov) oz. vsega skupaj okrog 2 milijona pikslov. Črka “p” ne pomeni “piksel”, temveč “progresivno skeniranje”. To pomeni, da je celotna slika projecirana oz. prikazana naenkrat in ne preko serije skeniranj. V praksi to pomeni, da 1080p televizije omogočajo veliko bolj gladko/jasno sliko brez utripanja ali drugih motenj.

Kaj je 4K?

Če ste mislili, da je dva milijona pikslov veliko, 4K televizije nudijo kar 3.840 horizontalnih in 2.160 vertikalnih pikslov. Če gledamo 4K televizijo, gledamo v okrog 8 milijonov pikslov. Črka “K” v 4K nima tehnološkega pomena, kot “p” pri 1080p, temveč se navezuje na tisoče oz. bolj natančno na skoraj 4.000 horizontalnih pikslov.

4K vs. 1080p: Največje razlike

Nekatere največje razlike med 4K in 1080p televizijami so očitne. Kljub temu pa verjetno pomaga, če vsako kategorijo razlik nekoliko bolj podrobno analiziramo. Tukaj so torej največje razlike med obema resolucijama:

Resolucija

Največja razlika je seveda v sami resoluciji, kajti 4K televizije premorejo skoraj štiri-krat več pikslov od 1080p modelov. To pomeni več detajlov pri sliki, ki pa jih bomo opazili le pri dovolj veliki napravi. Torej pri resoluciji je zmagovalec očitno 4K televizija.

Barve

Dodatni piksli dajejo 4K televizorjem prednost tudi, ko govorimo o barvi. Dosežejo lahko bolj dinamične barve od 1080p sprejemnikov, prav tako pa zmorejo globlje sence. Ko teče beseda o barvi, je pomembna razlika tudi med OLED in LCD ekrani. Od tega je namreč odvisno, koliko svetlobe doseže posamezni piksel, kar ima pomemben vpliv na sence. Omeniti velja še to, da je 4K prava izbira, če želimo kakšne posebne lastnosti, kot je na primer HDR.

Vsebina

Dejstvo je, da vsaj trenutno 4K vsebine še niso tako razširjene in široko dostopne, kot 1080p, kar pomeni, da na področju vsebine dajemo prednost televizorjem 1080p. Sicer je tudi 4K vsebina v porastu, sploh v primeru najnovejših “gaming” konzol Xbox Series X in PlayStation 5, vendar bo na 4K prevlado še potrebno malce počakati.

Dostopnost in cena

Zdaj, ko smo že konkretno v 2021, so 4K televizorji dodobra prevzeli trg. Samo hiter pregled spletnega trgovca Best Buy to potrjuje, namreč najdemo lahko približno 25 1080p televizij in kar 278 4K modelov. Razlika v ceni je prav tako občutna, saj le en 1080p model preseže ceno 300 evrov, medtem ko veliko 4K modelov presega mejo 500 in nekateri celo 1000 evrov.

Zakaj izbrati 1080p?

Eden glavnih razlogov, zakaj izbrati televizor z resolucijo 1080p je, ker vemo, kaj dobimo. Razvoj 1080p naprav je praktično že dosegel svoj vrh, kar pomeni, da nam ne bo potrebno skrbeti za razne nove lastnosti in posodobitve. Poleg tega so te televizije poceni in tako lahko za ceno ene 4K naprave dobimo solidno 1080p televizijo in še konzolo. Zadnji in prav tako pomemben razlog, zakaj se držati 1080p sprejemnika pa je prej omenjena dostopnost vsebin. Večina serij in programov oddaja ali v 720p, ali v 1080p.

Zakaj izbrati 4K?

Medtem ko je tehnologija 1080p stvar preteklosti in delno še sedanjosti, so 4K televizorji stvar prihodnosti. Še vedno se razvijajo in niso še dosegle zadnje faze razvoja, na njih pa resnično dobimo najbolj zmogljive lastnosti, kar si jih sploh lahko zamislimo. Kot rečeno večina platform oddaja v kvaliteti 1080p, medtem ko številni največji akterji že intezivno napredujejo v 4K. Že danes lahko najdemo Netflix, Disney Plus in YouTube vsebine v 4K in dejstvo je, da bo teh vedno več.

Drugi pomemben razlog, zakaj se odločiti za 4K televizijo, je “gaming” naslednje generacije. Kljub temu, da je do novega PS5 in konzol Xbox Series X in S skorajda nemogoče priti, tako Sony, kot Microsoft že nudita HDR in 4K podporo. 4K podporo bomo med drugim našli tudi na “streaming” napravah, kot je Chromecast z Google TV in določenih napravah Roku.

Kljub temu, da je razlika v ceni med 1080p in 4K televizijami še vedno velika, se ta postopoma manjša. Bolj, kot kdajkoli prej, je enostavno najti 4K televizijo za nekaj sto evrov, medtem ko najdražje 1080p opcije še vedno ostajajo cenovno primerljive s 4K napravami. 8K televizije so še v zelo zgodnjih fazah razvoja, kar pomeni, da smo z izborom 4K naprave “na varnem” še vsaj nekaj let.

4K vs. 1080p: Čas odločitve

Torej, sprehodili smo se skozi največje razlike in zdaj se verjetno sprašujete, katero izbrati? Za konkreten nasvet bi morali poznati vaše specifične želje, ne glede na to pa smo vam v članku ponudili kar nekaj informacij, na podlagi katerih lahko dobro izberete. Na koncu verjetno odloča predvsem proračun, ki ga boste namenili nakupu, kajti obe varianti imata svoje prednosti.

Torej, če vam za novo televizijo ni težko odšteti 500 evrov in več, brez problema izberete 4K napravo, ki vam bo zadoščala za naslednjih nekaj let. Če pa na drugi strani potrebujete novo napravo čim prej in tudi niste pripravljeni odšteti preveč denarja, potem pa bo 1080p povsem dovolj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili z ... Več

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

STELKOM d.o.o.

Špruha 19, 1236 Trzin, Tel: 16202200
Si sploh še lahko zamislite poslovanje brez telekomunikacijskih povezav? Mi si ga ne. Poznamo pa številna podjetja, ki imajo težave z njimi. V večini primerov so prepočasne, nestabilne, ... Več